header
Vaši rezultati pretraživanja

Najam stanova u Splitu

od podstanar na 27 rujna, 2018

Najam stanova u Splitu, biti podstanar uvijek je podrazumijevalo razne izazove koji se neminovno nameću sa svim ograničenjima koje taj način stanovanja donosi, ali nikada nije bilo tako teško pronaći prikladan stan kao sada kada je turizam postao osnovni ili dodatni izvor primanja prosječnoj splitskoj obitelji, bez obzira na lokaciju stana.

Taj prvi korak: pronaći u Splitu stan dostupan za dugoročni najam je najveća prepreka koja iziskuje puno strpljenja, jake živce i ponajviše sreću. Sreću da u trenutku kada se taj stan pojavi na tržištu, baš vi budete sretni dobitnik i njegov budući stanar.

Nekada je ta sreća tolika da čovjek zaboravi na trenutak da se taj stan plaća, već se osjećate kao da vam ga je netko poklonio.

Dugoročni najam stanova u Splitu i najugroženije skupine najmoprimaca

Ovaj problem pronalaska stana za najam u Splitu, pogotovo jeftinog stana za najam, najviše pogađa dvije skupine ljudi: obitelji i studente. Obiteljima s djecom je podstanarski život koji uključuje seljenje praktički nemoguć, jer djeca idu u vrtiće ili škole i jako je važno u njihovim formativnim godinama pružiti im sigurnost i stabilnost. Seliti obitelj je uvijek jako stresno, pogotovo ako niste u mogućnosti na vrijeme pronaći novi životni prostor. Drugi problem je što neki stanodavci iz njima poznatih razloga ne žele primati obitelji s djecom u najam, što je opet tema za sebe i svakako ćemo je se u budućnosti dotaknuti. Studenti su skupina najmoprimaca koja je u eri prije turističke ekspanzije bila najmodavcima najdraža opcija. Uredno su ih primali u ranu jesen kada sezona završi i isto tako selili van kada bi sezona počela. Ta simbioza je nekako i funkcionirala dok je taj period seljenja podrazumijevao samo ljetne mjesece, ali kako se sezona produžila, već u svibnju studenti su prisiljeni seliti i vratiti se polovicom listopada. Da apsurd bude veći a očita „i ovce i novce“ politika (gdje su studenti doslovno ovce) jasnija, studenti nisu više sigurni ni u nekim studentskim domovima, i to u najstresnije vrijeme – vrijeme ispitnih rokova.

Jeftini stanovi u Splitu i gdje ih pronaći

Kako se radijus turistički privlačnih dijelova gradova sve više širio, tako su studenti bili istiskivani iz sve daljih područja koja su gravitirala njihovim fakultetima. Iznajmljivanje stanova studentima u dugoročni najam je do te mjere eksaliralo u problem, da je nedavno održana i studentska tribina utjecaja koje će ono imati na budućnost splitskog Sveučilišta. Jer ako studenti nemaju gdje živjeti, zašto uopće doći studirati u Split? Ako uzmemo u obzir i rast cijena stanova koje se svakodnevno mijenjaju, navodno opravdavajući izgubljenu dobit najmodavca jer se odlučio na dugoročno iznajmljivanje a ne turizam, pronaći adekvatan stan ispod 300 ili 200 eura je praktički nemoguće. Dolazimo do situacije u kojoj se stan koji vrišti za adaptacijom na periferiji gdje ni autobus ne prolazi, iznajmljuje za duplo veće iznose od prije par godina. Pronaći jeftin stan za najam u Splitu bez agencije je ravno dobitku na lottu. Sve većim korištenjem društvenih mreža može se doskočiti ovom problemu, tako da osim malih oglasnika u tiskanom izdanju i raznih internet oglašivača, ljudi sve više traže ali i nude svoj smještaj bez posrednika. Naravno, uvijek će biti onih koji će se radije obratiti agenciji kako bi izbjegli brojne upite i neprikladne ponude, ali ta opcija je uvijek skuplja i za najmodavca i najmoprimca.

Najam stana u Splitu bez posrednika

Najjeftiniji i često najbezbolniji način iznajmljivanja/unajmljivanja stana u Splitu za dugoročni najam može biti ostvaren direktnim kontaktom obje zainteresirane strane. Na taj način se maksimalno transparentno može ispregovarati sve uvjete i zaštiti svoju imovinu s jedne, ali i prava podstanara s druge strane. U tome vam mogu pomoći razni forumi, facebook stranice za najam stanova i slično. I najmodavac i najmoprimac će se najbolje zaštiti potpisivanjem valjanog ugovora u kojem će se definirati sva prava i obveze obje strane i to je nešto što uvijek treba savjetovati. Facebook oglasi za najam stanova nude najbrži uvid u profil osobe koja iznajmljuje i osobe koja traži stan, pa je samim tim lakše spriječiti eventualne lažne oglase i jasnije se može iskomunicirati sve što vas zanima. Dugoročni najam stana u Splitu će sigurno još neko vrijeme zadavati glavobolje splitskim podstanarima, ali svake sezone se u dugoročni najam vraća sve više stanova najmodavaca koji odustaju od turizma. Imati kvalitetnog podstanara koji čuva vašu imovinu i brine se o njoj kao da je vlastita, kao i stalni prihod tokom cijele godine bez glavobolja i nerviranja, nekada vrijedi puno više od brze zarade u malo vremena i sve više građana Splita to ponovno prepoznaje. Potreba za transparentnim medijima za besplatno posredovanje u potrazi stanova za iznajmljivanje, kao što je Podstanar.hr, vjerujemo ni tada neće izostati.

Podjeli

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

  • Pretraživanje

  • Reset Password

Usporedite